Vi må bli flinkere til å bruke klasserommet utendørs og vi må bli flinkere til å lage god mat av fisk på bål som barn og ungdom liker. Det var utgangspunktet for kursdagen som Nord-Troms Friluftsråd gjennomførte sammen med 12 lærere fra Kvænangen, Nordreisa og Skjervøy. Reidun Høines fra Norges Sjømatråd var med og jobbet sammen med lærerne denne dagen. Hugo Tingvoll i Nord-Troms Friluftsråd håper læring i friluft og samarbeid med skolene og barnehagene skal bli noe av det viktigste for det interkommunale samarbeidet i Nord-Troms.
Utedag med fiskemat på bål
Lærere fra Nord-Troms lærte å lage
mat av fisk som barn og ungdom liker.
Fiskemat på bål: - Vi må bli flinkere til å bruke klasserommet ute, sier Frode Langstrand og Monica Sandstrand fra Skjervøy barneskole. Tirsdag var de og 10 andre lærere på kurs for å lære om bruk av fisk og sjømat i utekjøkkenet.
Læring i friluft
- Hvis elevene kan lære mer og bedre ved å være ute så bør
undervisningen gjennomføres utendørs. Vi ønsker skoler som kartlegger hvilke
læresteder som finnes i nærmiljøet. Elveparken her ved Reisaelva er eksempel på
et slikt lærested som er en flott ressurs for skolene på Storslett. Elever som
får være med og lage utemat på bål lærer noe de vil ha glede av lenge. De lærer
seg å lage bål og de lærer at det kan lages utrolig mye god mat av fisk.
Kjempeflott at lærere fra seks skoler vil være med og samarbeide med oss på en
slik måte, sier Hugo Tingvoll.
Klargjør grønnsakene:
Heidi Svisdal fra Skjervøy ungdomsskole og Gunn Olsen fra Storslett skole var
med på kurset som ble gjennomført i Elveparken på Storslett.
Sjømat på timeplanen
Norges Sjømatråd har kalt sin satsing mot barn og unge "Fiskesprell". Målet er å barn og unge til å like fisk og spise mer sjømat. For å lykkes med det satsing det på å øke kompetansen blant lærere og ansatte i barnehagene. Tirsdag var det lærere i Nord-Troms som fikk være med på kurs for å lære mer om dette.
- Dette trenger ikke være komplisert. Det er viktig å finne oppskrifter som er enkle å lage samtidig som vi tar utgangspunkt i retter som barn liker og med navn som de kjenner fra før av. Det kan være burgere, pitabrød, supper, wraps med tex-mex og wok forteller Reidun Høines.
Lærere fra seks
skoler: Reidun Høines fra Norsk Sjømatråd (t.v) sammen med lærere fra Frode
Langstrand, Anne Bårdseth, Monica Sandstrand, Nils Peder Birkelund, Judith
Wiik, Eirin Henriksen, Anne Grethe Eng, Bernt-Ivar Kristiansen, Gunn Olsen,
Trond Østvang, Heidi Svissdal og Susanne Eitran.
Gruppearbeid rundt bålet
Tirsdag ble lærerne delt i fire grupper. En fikk i oppgave å lage grove lakseburgere. For mange var det en overraskelse at fiskefarse kan lages kun med bruk av kniv, og at fet fisk som laks er bedre egnet til dette enn torsk. Det ble stekt pitabrød og lagd fiskesuppe. Trond Østvang hadde jobben med å lage wok med laks og nudler.
- Skikkelig snadder dette. Garantert en rett som falle i smak både hos barn og voksne, sier læreren fra Skjervøy ungdomsskole.